ANAV i l’Ajuntament de Pratdip donen continuïtat a l’acord de promoció turística del municipi a través de la figura del dip

L’Hospitalet de l’Infant, 29 de juliol de 2011.- L’Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II (ANAV), en el marc de la seva política de suport a l’entorn de les centrals, participa en un projecte de l’Ajuntament de Pratdip, iniciat l’any 2010, i que té per objectiu donar a conèixer el municipi a través d’una de les seves figures més emblemàtiques, el llegendari dip, i així oferir una proposta diferent a aquells que visiten la localitat. En aquest sentit, l’oferta turística i cultural d’aquest projecte es complementarà el 2011 amb la posada en marxa d’una aplicació via web sobre aquest ésser mitològic.

Explica la llegenda que al terme municipal de Pratdip, també conegut com a Prat, hi vivien fa molts anys uns éssers misteriosos, els dips. Els dips eren uns gossos foscos que habitaven la zona i, tot i que es creu que ningú els va veure mai, hi ha qui assegura que tenien uns ulls ferotges i deambulaven pels carrers buscant animals a qui xuclar la sang. Mite o realitat, aquest curiós animal va ser font d’inspiració per a l’escriptor Joan Perucho en el seu llibre “Les Històries Naturals”, on el dip era un autèntic vampir amb la capacitat de transformar-se en altres éssers.

Avui dia, aquesta llegenda s’ha convertit en un dels emblemes de Pratdip, essent el seu protagonista, el dip, qui dóna nom al municipi i és imatge del seu escut. De la mateixa manera, el mitològic animal és un dels pilars de l’activitat turística de la zona, presentant-se com una proposta diferent que desperta la curiositat de tothom que s’hi acosta fins aquest indret.

L’Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II (ANAV) i l’Ajuntament de Pratdip donen d’aquesta manera continuïtat al projecte de promoció turística amb l’objectiu de mostrar els racons del municipi d’una forma original i atractiva amb el dip com a eix central d’aquesta ruta. Per aquest motiu, a la primera fase del projecte es van distribuir petites representacions del dip pel casc antic de manera que, amb ajuda d’un tríptic, els visitants les trobessin mentre descobrien el municipi.

Donat l’èxit de la iniciativa, està previst que el proper curs escolar siguin també els alumnes de diferents centres educatius els que participin en aquesta activitat.

ANAV i l’Ajuntament de Pratdip complementaran a partir de 2011 aquest projecte amb el llançament d’una aplicació via web que reforci la importància de la figura del dip i que, alhora, el presenti i el vinculi amb altres elements d’interès patrimonial. Mitjançant aquest element es pretén dinamitzar i generar interactivitat entre els visitants i Pratdip i el seu entorn abans, durant i després de la visita. Les tres accions concretes d’aquesta actuació són el disseny d’un joc interactiu molt lligat a la primera fase del projecte (de recerca de dips pel municipi), el disseny en tres dimensions d’un dip i un concurs on-line per a que tothom pugui penjar les seves fotografies amb els dips i, per últim, un concurs sobre imatges de dips d’arreu del món.

Aquest acord de col·laboració s’emmarca dins de la política d’ANAV de potenciar les activitats econòmiques, socials i culturals que es desenvolupen en els municipis ubicats a l’àrea d’influència de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II. En aquest sentit, durant el 2010, ANAV ha establert més de 100 acords de col·laboració de diferent tipus amb institucions i organismes, associacions culturals i esportives i centres educatius per dur a terme diversos projectes.