ANAV rep el premi Atlante de Prevenció de Riscos Laborals que atorga Foment del Treball

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, 22 de novembre de 2012 – El director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, ha recollit avui, a la seu de Foment del Treball a Barcelona, el premi Atlante de Prevenció de Riscos Laborals que atorga cada dos anys aquesta organització empresarial catalana. El guardó, atorgat en la categoria d’Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació, dins de la modalitat de gran empresa, reconeix l’esforç d’ANAV en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals a les seves centrals nuclears Ascó i Vandellòs II, amb la implantació del simulador de factors humans com a eina de formació pràctica.

Al simulador de factors humans es recreen, en un espai de 1.106 m2, les principals instal·lacions d’una central nuclear i les activitats realitzades pel treballadors a l’interior de la planta. Prenent com a punt de partida la importància que té la prevenció de l’error humà en l’operativa de les plantes, i a la gestió de la seguretat nuclear i laboral, el simulador de factors humans es concep com una eina per a la millora de la formació del personal que treballa a les centrals nuclears, ja sigui propi o d’empreses col·laboradores. D’aquesta manera, la posada en servei del simulador el 2010 ha contribuït a la implementació d’una formació sòlida en el camp de la seguretat integral i, particularment, a la prevenció de riscos laborals, no només des del punt de vista teòric sinó també des de la pràctica efectiva de la mateixa.

El simulador d’ANAV és la primera instal·lació d’aquest tipus en una central nuclear espanyola. Per al seu disseny es va prendre com a referència l’experiència operativa del sector nuclear, els models de l’INPO (Institute of Nuclear Power Operations) i instal·lacions dels Estats Units, on és habitual que les plantes disposin d’espais similars d’entrenament. Consta d’11 estacions on es porten a terme diverses pràctiques relacionades amb els treballs en espais confinats. Els treballs en altura, la protecció contra incendis, la protecció radiològica, el risc elèctric, la manipulació de productes químics o d’altres aspectes complexos des del punt de vista de la seguretat.

Més de 20 candidatures han estat finalistes d’aquesta 6ª edició dels Premis Atlante. Els guardons, amb els quals la principal organització empresarial de Catalunya reconeix la tasca efectuada per les empreses en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals, s’entreguen en dues modalitats: petita i mitjana empresa (pyme) i gran empresa. Els premis se centren en 3 categories: Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals; Mesures preventives aplicades i Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació. A més, s’han atorgat dos guardons especials a la trajectòria professional i el Premi Especial del Jurat.