ANAV impulsa un seminari per a caps de sala de control organitzat per INPO i Tecnatom

L’Hospitalet de l’Infant, 2 de juliol de 2012. Les instal·lacions de Tecnatom a l’Hospitalet de l’Infant van acollir durant cinc setmanes, des del 21 de maig i fins al 22 de juny, un seminari per a caps de sala de control organitzat per l’INPO (Institute of Nuclear Power Operations) i Tecnatom que s’ha desenvolupat per primera vegada a Europa gràcies a la sol·licitud d’ANAV. L’any passat ja es va realitzar un seminari similar però dirigit als caps de torn que va assolir excel·lents resultats, motiu pel qual ANAV va decidir estendre’l als caps de sala de control.

Aquest seminari està dissenyat per a millorar els coneixements i habilitats de lideratge i gestió dels caps de sala de control. A cada curs assisteixen uns 10-12 participants i es formen cinc grups diferents, un per setmana. Aquest seminari es desenvolupa a nivell internacional, de manera que hi han participat caps de sala i supervisors procedents d’Ascó, Vandellós II, Cofrentes, Garoña, Laguna Verde (Mèxic) i Angra (Brasil).

El programa formatiu compta amb dos facilitadors d’INPO (Dave Adams i Robert Rodríguez) i tres de Tecnatom (Javier Hidalgo, Sergio Taules i Raul Albir). A més, cada setmana participa un mentor procedent d’una central nuclear estrangera. “El mentor té el paper d’enfortir el grup gràcies a la seva experiència, convertint-se en una espècie d’autoritat moral que aporta una perspectiva de visió distinta als participants”, apunta Javier Hidalgo. Per aquest ordre Mike Kaufman (CN Quad Cities, USA); Chris Quirt (CN Darlington, Canadà); Peter Lock (CN Sizewell B, Regne Unit); Alexandre Ogando (CN Angra I, Brasil) i Pablo Chama (CN Laguna Verde, Mèxic) són els mentors que hi han intervingut.

Dave Adams porta 22 anys vinculat a INPO, organització en la qual ha estat l’impulsor d’aquest tipus de seminaris, i té més de 30 anys d’experiència al sector nuclear. Va començar la seva carrera a la marina nuclear nord-americana i posteriorment es va incorporar al sector nuclear civil, on va obtenir la llicència d’operador per a les centrals de River Bend i Davis Besse. Per la seva banda, Robert Rodríguez ha treballat 37 anys al sector, 30 d’ells vinculat a INPO i a WANO. Va obtenir la certificació de Sènior Reactor Operator a la CN de V.C. Summer als Estats Units i ha ocupat diversos càrrecs a centrals de Mèxic (Laguna Verde) i a Quebec, Canadà (CN Gentilly-2), així com a Almaraz i a Tecnatom, on va treballar amb els programes de formació dels operadors durant dos anys. També ha participat en infinitat de Peer Reviews, INPO Evaluations i visites d’assistència.

Adams i Rodríguez coincideixen a descriure el seminari com “eminentment pràctic” i enfocat a enfortir el lideratge dels supervisors, les capacitats per a conèixer al seu equip, la capacitat d’observació, la gestió del risc i la reactivitat, entre altres objectius. El seu paper de “facilitadors” consisteix no només en presentar la informació sinó en fer preguntes, compartir idees i experiències i sobretot, en deixar que els participants aprenguin per ells mateixos allò que han de fer.

Per a ells, els ingredients bàsics d’un bon cap de sala de control són un bon coneixement tècnic, treball en equip, presa de decisions conservadores per a la seguretat del reactor, vigilar els paràmetres de la central i controlar bé l’operació de la planta. Sergio Taules, instructor de Tecnatom, es dedica a reforçar aquests fonaments essencials a l’aula i al simulador d’abast total incloent-hi com realitzar una crítica post-escenari eficaç. Ambdós valoren la participació i compromís dels integrants dels grups i consideren que aquesta experiència és altament positiva i exportable a altres centrals europees.

Per la seva banda, Javier Hidalgo de Tecnatom també ha destacat la bona sintonia entre tots els participants que en general consideren que el seminari “és percebut de forma molt positiva i que podria estendre’s també als operadors de reactor i turbina i als operadors auxiliars”. Un dels aspectes destacats d’aquesta acció formativa és que al final del seminari, els participants es comprometen de forma individual davant els Directors de Central a millorar en quatre aspectes concrets, que és el que han batejat com “quatre metes o objectius principals de cada participant”.