ANAV presenta un audiovisual sobre el fons marí del litoral de Vandellòs II

L’Hospitalet de l’Infant, 17 de desembre de 2013. L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II va presentar ahir a la tarda a l’Auditori Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant “Bajo las aguas de Vandellós II”, un audiovisual que forma part d’un estudi sobre el medi marí de la franja litoral de la central nuclear Vandellòs II i en el qual es constata el bon estat de conservació de les comunitats naturals marines en aquesta zona.

La presentació de l’audiovisual va culminar la commemoració del 25º aniversari de la central nuclear Vandellòs II. L’acte va comptar amb la presència de Rosario Allué, cap del Servei de Protecció de Recursos Marins de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, i Jaume Folch, professor titular del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili.

Allué va fer un repàs a la legislació vigent en matèria de conservació, protecció i recuperació dels hàbitats marins, en el qual va destacar que “Catalunya va ser la primera comunitat a protegir les fanerògames marines, l’any 1991”. El professor Folch, per la seva banda, va remarcar que “l’audiovisual projectat és especialment meritori, ja que mostra com una indústria important es preocupa pel que li envolta i per l’impacte que la seva activitat pugui tenir al territori”.

L’estudi sobre el litoral de Vandellòs II, realitzat dins del Pla de Gestió de l’Aigua i impulsat per la Agència Catalana de l’Aigua (ACA), mostra la riquesa del fons marí d’aquesta zona hagut de, principalment, a l’absència d’activitat pesquera i nàutica recreativa, així com a una òptima qualitat de l’aigua. Després d’analitzar l’entorn i comparar-ho amb altres litorals propers, s’ha constatat la bona conservació d’aquest ecosistema i una major densitat de flora i fauna.

En el litoral de la central nuclear Vandellòs II s’ha observat la presència massiva del mol·lusc Pinna nobilis, conegut popularment com “nacra”, i de Cymodocea nodosa, ambdues espècies protegides per la Directiva Hàbitats. A més, aquest ecosistema compta amb una extensió de fins a un 50% de posidònia oceànica. La presència d’aquestes praderes submarines és un indicador de l’absència de contaminants.

Com es va fer

Per dur a terme l’audiovisual “Bajo las aguas de Vandellós II” es van realitzar un total d’onze immersions, en diverses èpoques de l’any i a diferents hores del dia, per captar diferents estadis de la vida marina i diferents tons de llum.

Per a l’obtenció d’imatges, les immersions es van realitzar mitjançant la tècnica de Rebreather, que consisteix en la utilització d’un escafandre autònom de circuit tancat. Amb això, es podien allargar els períodes d’immersió i s’evitava el bombolleig, de manera que era més fàcil apropar-se a la vida marina i garantir una gran qualitat d’imatge.

Així mateix, durant les immersions realitzades en el mes de novembre es va poder filmar la pradera de posidònia oceànica en estat de floració. Aquesta circumstància, que ocorre cada cert temps, és un fenomen difícil d’observar.

Amb aquest acte de presentació de l’audiovisual “Bajo las aguas de Vandellós II”, la planta del Baix Camp conclou les commemoracions corresponents al 25 aniversari de l’inici de la seva operació comercial, que durant aquest 2013 va explicar també amb l’edició del llibre ‘Mirades Singulars’, una recopilació de fotografies realitzades per professionals d’Ascó i Vandellòs II aficionats al món de la fotografia.