Corbera, escenari de la memòria

Passejant entre les runes i els solars buits encara es pot intuir la fisonomia d’un antic poble, amb els seus carrers i places, les cases dels veïns, les pallisses, els corrals dels animals i el majestuós campanar de l’església, sobresortint per damunt de la resta d’edificacions. El Poble Vell de Corbera ha sabut plantar cara al temps i al seu destí tràgic. El tràfec de la vida diària es va desplaçar ja fa anys uns metres més enllà, a la part baixa del turó del casc antic, al voltant de la carretera, i els seus veïns, amb molt d’esforç i no poques dificultats, van haver de reconstruir les seves cases i les seves vides. Però, no oblidaren els seus orígens al cim del Turó de la Muntera i avui, el Poble Vell de Corbera és un monument a la pau i a la memòria històrica. Un punt de partida ideal per a qui vulgui conèixer un episodi determinant en el desenllaç de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre.

217x428-images-stories-Te_recomendamos-P2180068

Corbera va ser dels pobles de l’entorn que va patir més intensament la Guerra Civil. La seva proximitat al front de la Batalla de l’Ebre va provocar que el poble fos durant uns mesos contínuament bombardejat i va obligar els seus veïns a abandonar-lo per a refugiar-se a masies, amagar-se a les coves del terme o fins i tot emigrar.

Un cop passada la contesa, el municipi va quedar tant destruït que a poc a poc va ser abandonat i es va decidir aixecar-lo de bell nou, quedant les runes de l’antic poble com un monument públic que va ser declarat Bé d’Interès Cultural, com a Lloc Històric el 1992, per la Generalitat de Catalunya.

Fa uns anys es va crear el Patronat del Poble Vell, un organisme impulsat per un grup de veïns amb el suport de l’Ajuntament, per tal de portar a terme iniciatives de conservació i promoció de l’espai amb diverses iniciatives culturals. També es va crear al 2001 el Consorci Memorial del Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) al que s’han anat incorporant ajuntaments de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre per a impulsar projectes de recuperació dels espais de la Batalla de l’Ebre amb objectius històrics, socials, educatius i de dinamització econòmica. El COMEBE té al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera la seva seu operativa.

L’art, una crida a la pau

El Patronat del Poble Vell i l’Ajuntament de Corbera, amb subvencions públiques i privades, ha portat a terme diverses actuacions per a consolidar i conservar les restes del poble. En els últims anys s’ha fet la restauració del campanar de l’església de Sant Pere, la neteja i consolidació de l’interior i els murs o dels entorns de la plaça on s’ubica. Però, també s’han impulsat iniciatives dirigides a convertir Corbera en un espai d’art i de crida a la pau.
L’any 1995 es va inaugurar un treball d’art col·lectiu que ara ja forma part del paisatge del Poble Vell. L’Abecedari de la Llibertat està format per vint-i-vuit obres creades per diferents artistes que representen el conjunt de l’abecedari. El fil conductor de l’obra és que les paraules han d’estar sempre per damunt de la força i les lletres són la base de les paraules que han de servir per entendre’s i cooperar. Un parell d’anys després de la seva inauguració, l’Abecedari de la Llibertat es va completar amb els missatges escrits de diversos escriptors i poetes, que van posar les seves paraules acompanyant cadascuna de les escultures.

268x228-images-stories-Te_recomendamos-abcedari_pau

Quinze anys després d’aquest primer projecte d’integració de l’art amb el lloc històric s’ha celebrat la primera Biennal d’Art de Corbera d’Ebre, dedicada als drets humans. Del 27 de juny a l’11 de setembre de 2009 un total de 40 artistes d’arreu del món exposaren a vuit espais del municipi unes 200 obres. La majoria d’aquestes es podien veure al Poble Vell, fent companyia a les lletres de l’Abecedari de la Pau. Escultures dedicades a l’Àfrica, la Declaració Universal dels Drets Humans, la fam, el racisme i la immigració, la cultura, les arrels o l’exili; exposició de fotografies artístiques; banderoles artístiques o actes culturals com concerts i projeccions cinematogràfiques que van atreure visitants al poble durant tot l’estiu.

El centre d’interpretació 115 dies

262x212-images-stories-Te_recomendamos-despiece

Abans despieceAbans de visitar el Poble Vell és recomanable passar pel Centre d’Interpretació 115 dies per conèixer i entendre millor com van succeir els fets que portaren a la destrucció del poble. El centre ofereix un punt de partida per visitar els espais de la Batalla de l’Ebre, un recorregut històric pels principals escenaris dels 115 dies de combat. L’espai museístic de Corbera ofereix una visió de com l’esdeveniment va afectar la vida de les persones, les sensacions de la batalla, els objectius dels dos exèrcits, com va ser el combat i finalment com van viure els republicans l’exili. Tot des de l’òptica de la pedagogia per la Pau, amb l’objectiu de transmetre que la violència no és mai una solució als conflictes.
Amb aquesta filosofia i també amb la voluntat de recuperar la memòria històrica, el Consorci dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) va iniciar el 2008, amb la inauguració del centre d’Interpretació 115 dies, la construcció d’un conjunt museístic que es complementa amb 4 centres d’interpretació més: Soldats a les Trinxeres (Vilalba dels Arcs), Hospitals de Sang (Batea), Les veus del front (el Pinell de Brai) i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre a Gandesa.

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre té també com objectiu la dinamització econòmica del territori i la seva promoció turística. Així, el COMEBE, a través dels centres d’interpretació i la seva pàgina web (www.batallaebre.org) ofereix rutes d’un o dos dies per visitar els espais més importants de la Batalla de l’Ebre, fins i tot, si els turistes ho sol·liciten, aquests recorreguts es fan de manera personalitzada. El Centre d’Interpretació de Corbera va rebre durant el 2009 un total de 9.000 visitants.

Contacte:

COMEBE

Tef. 977421528/977421726

Web: www.batallaebre.org