La Serra de Llaberia, un lloc per visitar en familia

Entre els dos emplaçaments de les centrals nuclears d’ANAV, Ascó i Vandellòs II, hi ha un lloc per descobrir, ple de llegendes i moltes vegades oblidat, on es poden realitzar diverses activitats per tota la família: la Serra de Llaberia. Situada al centre de la serralada prelitoral, està limitada per les comarques del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre.

Aquest espai d’interès natural el formen la Serra de Mondalt, la Mola de Colldejou i la Serra de Llaberia, que en el seu conjunt són un referent orogràfic del sud del Camp de Tarragona, caracteritzat pels seus singles verticals, pendents de fins un 30% de desnivell i el cim de la Miranda, de 917 metres d’alçada.

El vent i la filtració d’aigua en aquests massissos calcaris va propiciar la formació de coves, avencs i ponts naturals. Això fa que el territori sigui de gran interès geogràfic amb un important patrimoni natural i paisatgístic, però també és una zona d’importància històrica. Durant el segle XVIII les muntanyes de la Serra de Llaberia van ser testimoni de la resistència del guerriller Pere Joan Barceló, també conegut com “El Carrasclet”. Aquest llaurador i llenyataire va lluitar durant la Guerra de Successió a favor de l’Arxiduc Carles d’Àustria pels boscos i muntanyes de la Serra de Llaberia i dóna nom a un dels seus itineraris, la ruta del Carrasclet.

Per fomentar la preservació i les visites es va construir l’any 2004 el Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Llaberia. Dins de les seves actuacions es troba a Pratdip el Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia i a Marçà, el Centre de Recuperació de la Tortuga Mediterrània, que té l’objectiu de contribuir a la conservació i estudi d’aquest rèptil.

L’epicentre del consorci està situat a Pratdip, lloc al que, en poc més d’un any de vida, s’han apropat 1.300 persones i que ha suposat una interessant eina educativa per diversos centres escolars. Sens dubte, la majoria de visitants que s’han acostat són turistes o famílies que ja han pogut gaudir de les instal•lacions del Centre d’Interpretació.

L’emplaçament consta de tres espais interactius. El primer, que és el del Consorci, aporta informació turística sobre els sis pobles que el formen i les activitats que es poden realitzar a cadascun d’ells.

El segon espai és el de la localitat de Pratdip, on s’ofereix informació dels llocs que es poden visitar, la seva gastronomia i la llegenda dels dips, amb una recreació del gos-vampir a escala real.

Les muntanyes que envolten el municipi de Pratdip van ser el lloc on es van trobar els dips fins el s.XIX, moment en el que data la seva extinció. Aquests eren uns éssers diabòlics, meitat gos, meitat vampir, que tenien atemorits als habitants del Prat, ja que feien estralls en els ramats i es bevien la seva sang. Realitat o llegenda, aquesta bèstia forma part de la història del municipi i per això, l’any 2010 amb la col•laboració d’ANAV i l’oficina de turisme de Pratdip va sorgir la iniciativa de fomentar el turisme de la població a través de la figura d’aquest ésser llegendari.

Per als més esportistes, també existeixen rutes de BTT i de senderisme que actualment s’estan millorant en forma de pla excursionista, molt més detallades i amb propostes de nous itineraris.

El darrer espai transporta al visitant al món mitològic i màgic de la Serra de Llaberia a través de fets històrics, llegendes i faules que han viatjat de generació en generació al llarg dels segles i que, ara, es troben recopilades en aquest centre, com per exemple la història del Carrasclet, la llegenda dels tresors amagats, la del geperut i la fossa del dimoni.

A més, enguany s’ha dissenyat, com a novetat, un plànol excursionista. Així mateix, el centre està actualitzant la seva pàgina web i té un servei de connexió a internet sense fils gratuït perquè a través d’un dispositiu mòbil o una tauleta es pugui descobrir el que es troba darrera del codi QR de l’emplaçament o bé, connectant el bluetooth, descarregar-se continguts del centre.

A Marçà, aprofitant el Mas de l’Escultor, finca on vivia l’artista local Marcel•lí Giné, l’Ajuntament del municipi i el Consorci de la Serra de Llaberia van condicionar l’espai per crear la seu del Centre de Cria i d’Interpretació de Tortugues i el Parc de les Olors de la Miloquera.

HORARIS DE VISITA

Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia i Oficina de Turisme de Prat-dip.

Des de Setmana Santa i fins a l’11 de setembre: de 9 a 14 hores, de dilluns a diumenge. La resta de l’any, de 10 a 14 hores de dilluns a divendres.

Centre de Recuperació de la tortuga mediterrània

De dilluns a dissabte, de 10 a 13 hores. Els diumenges només visites concertades trucant al 977 178 000 o 656 955 490.

Recuperant la flora i la fauna

El passat 11 de febrer el Consorci de la Serra de Llaberia, l’Ajuntament de Marçà i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils (CRARC) van signar un conveni de col•laboració per desenvolupar el pla de conservació de la tortuga mediterrània de la Serra de Llaberia, en la que s’inclou la millora del seu hàbitat, i de les instal•lacions de l’associació, situada al Turó de la Miloquera.

El centre té l’objectiu de recuperar exemplars de la tortuga mediterrània en estat silvestre o de particulars amb problemes de salut, i un cop recuperats, s’usen per a la reproducció de l’espècie o són alliberats al medi natural. Però aquesta no és la única espècie de tortuga del centre. Per fomentar l’aprenentatge, la instal•lació acull d’altres espècies autòctones i al•lòctones amb la finalitat de crear un espai educatiu sobre les tortugues i els seus hàbitats naturals.

La tortuga mediterrània, també coneguda com testudo hermanni hermanni i característica del sud d’Europa, és estrictament herbívora i pot arribar fins als 20 cm de llarg. És una espècie que es troba en l’estat de gairebé amenaçada segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i, a causa de la destrucció del seu hàbitat natural i al seu èxit com a animal de companyia, ha minvat notablement la seva existència en llibertat.

D’altra banda, el Mas de l’Escultor compta amb un altre espai educatiu, el Parc dels Olors, orientat a conèixer les plantes aromàtiques i medicinals que veiem al bosc i molt sovint no valorem.

Aquest parc forma part de la Xarxa de Parcs dels Olors de Catalunya, on es pretén recuperar espais emblemàtics, amb una gran bellesa paisatgística, però amb la voluntat de construir un espai social i educatiu per a un públic general.