Les fonts del terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

El terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es caracteritza per la combinació de zones muntanyoses i extenses platges i per una privilegiada geografia que ofereix als visitants la possibilitat de gaudir d’un entorn natural amb una variada oferta turística. Rutes per camins i senders, excursions per les platges i les cales del municipi i la pràctica d’esports, especialment nàutics, són només algunes de les activitats que es poden realitzar.

Com a proposta diferent per gaudir del territori us acostem a les rutes per a conèixer les fonts del terme municipal. En total, s’hi poden trobar més de cinquanta fonts de punta a punta de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ubicades en diverses rutes que permeten descobrir-les, gaudir-les i aprofundir en la seva història.

Les rutes de les fonts són aptes per tots els públics, ja que van des de les més accessibles, fins a les que tenen un grau de dificultat més elevat. Algunes rutes estan indicades per fer-les a peu o en BTT, però també n’hi ha que permeten fer una part del trajecte en cotxe.

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hi ha sis rutes de fonts.

1. Remullà i Vidriers

És una ruta circular, per la qual cosa el més recomanable és fer-la a peu. El camí s’inicia a Vandellòs, al cementiri del costat de la C-44. Allà hi ha un cartell indicador pels excursionistes amb la ruta Remullà i Estret dels Vidriers. Algunes de les fonts que poden veure’s en aquesta primera ruta són: Font de la Murta, Font de Dalt, Font de l’Aigua Calenta, Font del Pau Café, Font de Remullà, Font de la Prunera i Font de la Gornata, entre d’altres.

197x430-images-stories-Te_recomendamos-R5La-font-de-Fatxes

2. Masriudoms i les Obagues de l’Irla

Aquesta ruta no és circular. Es pot fer a peu, en BTT i també en tot terreny, tot i que s’ha de tenir en compte que hi ha trams en mal estat i alguns són força complicats. La ruta s’inicia en un camí senyalitzat als punts quilomètrics 3 i 4 de la C-44 i finalitza a la Font de Lleriola. Fonts de Ca la Laura, Font del Bosc, Font de l’Irla i Font de Llèria són algunes de les fonts a visitar.

3. Masboquera i Castelló

Aquest itinerari es recomana fer-lo a peu per ser circular. Una part transcorre per un camí ampli i la resta per senders ben senyalitzats, com el PR-C 91 i el GR-192. Es calcula que en un matí es pot fer la ruta completa, o bé durant un dia sencer si es fa tranquil•lament i dedicant més temps a visitar les fonts. Masboquera és el punt d’inici d’aquest itinerari i la Font del Beltran, a Castelló, és el lloc on finalitza. Algunes de les fonts que es poden visitar en aquest recorregut són: Font de Verdura, Font de la Serrana, Font de Castelló, Fonteta de Masboquera i Font de Canyotell.

4. Vandellòs i els Taixos

Aquesta ruta és bastant llarga i no es recomana fer-la durant els mesos de més calor. A l’època estival és millor seguir els itineraris més curts. Es tracta d’una ruta circular que transcorre per senders PR i GR. El punt d’inici i fi es troba a Vandellòs. Les fonts que es poden visitar són la Font de la Canaleta, la Font de les Basses, la Font de Casseà, la Font del Taix o el Salt d’en Carles.

5. Fatxes, Genessies i Gavadà

La majoria de les fonts d’aquesta ruta estan pròximes a la carretera, i per tant es recomana seguir l’itinerari en bicicleta o en cotxe. A més, al no ser una ruta circular, el camí d’anada i tornada és el mateix. La C-44 des de Vandellòs en direcció a Tivissa és el punt de sortida d’aquesta ruta que alberga les següents fonts: Font de Solsides, Font del Tormo, Font de la Moixera, Pou de Cal Gravat i Font de Gavadà, entre d’altres.

379x303-images-stories-Te_recomendamos-R2La-font-del-Bosc

6. L’Hospitalet i l’Aigualcoll

Aquesta ruta només té una font. El 2006 un incendi va arrasar una part important d’aquest itinerari, fet que ha provocat que la vegetació i la bellesa del paisatge s’hagi anat recuperant a poc a poc. La Font de l’Aigualcoll és la protagonista d’aquesta ruta, que comença a l’Hospitalet i acaba al barranc de l’Aigualcoll.

La guia de les rutes

Un llibre de referència per aquells que vulguin conèixer el territori a través d’aquestes rutes o tenir més detalls del que es pot trobar a cadascuna d’elles és la Guia de les Fonts del terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, de Josep Maria Llorach i Teo Castillo. Aquesta guia té informació molt completa sobre els itineraris comentats. Es divideix en tres parts. D’una banda, s’enumeren les fonts que es troben a cada ruta. En segon lloc, es descriuen les fonts amb detalls com el nom, com arribar, el seu aspecte, l’anàlisi de l’aigua en els casos en els que ha estat possible, el seu origen, etc. L’última part de la guia està dedicada al medi ambient i en ella es descriuen algunes de les plantes de l’entorn perquè el visitant pugui identificar-les.

Aquest llibre es va editar l’any 2007 amb la col•laboració d’ANAV, dins del compromís amb els municipis de l’entorn de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II perquè es portin a terme iniciatives socials, mediambientals i culturals.

Fotos de les rutes: Teo Castillo
Extractes de les rutes: Guia de les Fontss del Terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant de Teo Castillo i Josep Maria Llorach.