Reserva Natural de Sebes a Flix: entre aiguamolls i canyissars

La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix és un espai fluvial de gran interès paisatgístic i un important atractiu turístic per la Ribera d’Ebre. La reserva, que té una superfície de 204 hectàrees, es divideix en dues zones: l’Espai Natural de Sebes i el Meandre de Flix.

228x299-images-stories-Te_recomendamos-01-004

Al marge del riu Ebre i a prop de l’embassament de Flix es troba l’Espai Natural de Sebes, on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya, que en algunes zones supera els 200 metres d’ample. En el mateix lloc es conserva un bosc de la ribera, un dels millors conservats de Catalunya, segons els biòlegs.

L’espai també inclou una zona d’aiguamolls, les illes fluvials i una franja de protecció de 60 metres al voltant del riu. La zona va ser declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge en 1995, tot i que des de 1992, l’espai estava inclòs en el PEIN (Pla d’Espais de Interès Natural), per part de la Generalitat de Catalunya.

El meandre es troba sota l’embassament de Flix i s’entén al llarg de cinc quilòmetres pel riu Ebre. La part declarada reserva inclou una antiga illa fluvial situada sota el Castell de Flix. Des del cim del castell, pot contemplar-se el meandre en tota la seva extensió.

Ambdues zones de l’espai inclouen gran varietat de fauna i flora. Existeixen més de 350 espècies vegetals diferents. Entre elles, destaquen els frondosos boscos d’àlbers blancs, pollancres, salzes, verns i freixes, així com espècies poc comuns com l’escutelaria, una espècie que a Catalunya només es troba a Sebes. De la mateixa manera, existeixen més de 200 espècies animals, la majoria ocells. L’espècie emblemàtica de la reserva és l’arpella, un àliga en perill d’extinció que té a la reserva un dels seus últims refugis a Catalunya. Altres espècies animals que poden trobar-se són la llúdria, l’agró imperial, el martí pescador o la tortuga leprosa.

Banc de llavors

La Reserva Natural de Sebes va informar, a finals de maig, de la creació d’un banc de llavors i esqueixos d’arbres i abustos. El banc, que permetrà replantar algunes de les zones més degradades, tindrà material genètic de més de vint espècies diferents, entre elles àlbers, salzes i freixes. A la creació del banc de llavors se li ha de sumar l’aprovació d’estudis tècnics per avaluar els efectes sobre la flora de la inundació permanent de l’espai. Amb els resultats a sobre de la taula, es prendran mostres per evitar la degradació de la zona.

Atractius de la zona

315x205-images-stories-Te_recomendamos-Mas-del-Director

L’edifici del Mas del Director funciona com a centre de visitants de la Reserva Natural i inclou un àrea d’ús públic que compren una zona d’exposició, una biblioteca especialitzada en medi ambient, una amplia sala d’actes i un àrea per allotjar personal científic. Allà pot veure’s una exposició permanent sobre els orígens i la formació de la Reserva Natural actual, així com maquetes de Sebes i reproduccions, a mida real, de l’arpella. Al Mas del Director es pot accedir a peu o en cotxe.

A la Reserva Natural de Sebes s’accedeix a través d’un camí que rodeja l’espai natural. Al llarg del camí es troba l’itinerari principal, amb varies infrastructures habilitades per la seva visita. El recorregut es pot fer a peu, ja que el tram no presenta cap dificultat. Al meandre es pot accedir per carretera per contemplar la seva espectacular vista panoràmica. Les millors èpoques per visitar-lo són la primavera i la tardor.

Cal esmentar també com atractiu de la zona el centre d’informació, una antiga masia restaurada, la passarel·la del bosc de la ribera i una llacuna, que es va regenerar el 1993. La Reserva Natural de Sebes disposa a més a més de dos observatoris. Destaca pel seu atractiu l’observatori de les cigonyes, on s’està duent a terme un projecte de reintroducció de l’espècie.

241x203-images-stories-Te_recomendamos-01-008

Un cop acabada la visita, val la pena tastar algun dels plats típics de la gastronomia de la Ribera d’Ebre. Per això, el millor es fer-ho als restaurants de la zona. El plat típic de la gastronomia de la Ribera d’Ebre és “la clotxa”. S’elabora amb mig pa de pagès torrat, buit i farcit amb carn rostida, tomàquet, ceba i alls. Després es cobreix amb la molla, prèviament extreta d’una sola peça.