Seguint el rastre dels dips

Explica la llegenda que fa molts anys vivien al terme municipal de Pratdip, també conegut com Prat, els dips, uns éssers diabòlics i misteriosos, meitat gos, meitat vampir, que tenien als seus habitats esporuguits. Tot i que es creu que ningú els va arribar a veure mai i que es tracta només d’una història antiga, hi ha qui assegura que tenien uns ulls ferotges que brillaven a la foscor i que deambulaven buscant animals als qui xuclar la sang.

Mite o realitat, aquests animals formen part de la història de Pratdip des de fa molts anys. Les primeres representacions del dip daten dels anys 1602 i 1703 i es troben al retaule de Santa Marina. En aquest últim, sobre un fons daurat es retallava el relleu negre del dip, amb la cua aixecada i una llengua rogenca i amenaçadora que sortia de la boca, atorgant-li un aspecte diabòlic. L’any 1700, a més, la figura del dip es va incorporar al segell municipal.

Tot i que la desaparició del dip se situa en algun moment del segle XIX, aquest ésser mitològic continua molt present al municipi. Avui en dia no només segueix sent l’emblema turístic de Pratdip, presentant-se com una proposta lúdica diferent que desperta la curiositat de tot aquell que s’acosta fins aquest turó de la Serra de Llaberia.

359x209-images-stories-Te_recomendamos-Seguint_el_rastre_dips_cast

L’oficina de turisme de l’Ajuntament de Pratdip va iniciar el 2010, en col•laboració amb ANAV, un projecte de promoció turística amb l’objectiu de mostrar els racons del municipi d’una forma original i atractiva amb el dip com a eix central d’aquesta ruta. La iniciativa consisteix en distribuir petites representacions del dip pel casc antic de manera que, amb ajuda d’un tríptic, els visitants poden trobar-les a la vegada que descobreixen Pratdip.

Les figures que els visitants han de trobar estan fetes de ferro, són siluetes dissenyades a partir de diverses races de gos i llop i presenten diferents postures segons les localitzacions. D’aquesta manera, l’Oficina de Turisme ha volgut aprofitar les imatges del dip que ja existien al poble per incloure-les en el recorregut, com és el cas del monument al dip que hi ha a l’entrada del municipi o els dips del Centre d’Informació de la Serra de Llaberia.

On s’amaguen

Els dips poden amagar-se a qualsevol racó del municipi. Buscar-los es tota una aventura i una forma molt amena de descobrir l’encant de Pratdip. L’ubicació de les figures no respon a l’atzar, si no que es troben en els llocs més representatius del poble. El recorregut comença a l’entrada del terme municipal, on el monument del dip dóna la benvinguda als visitants. Un altre dels amagatalls del dip es troba en un dels llocs d’interès més emblemàtics: el castell. Situat en el punt més alt del terme municipal, el castell va ser un punt estratègic de defensa durant les guerres carlines. A dia d’avui es conserven dues de les torres i part de la muralla medieval. Una d’aquestes torres, la del Capet, amb l’arc del portal, es va utilitzar com a presó durant algun temps.

315x209-images-stories-Te_recomendamos-Seguint_el_rastre_dips_2_cast

Per continuar la ruta, cal dirigir-se a l’església parroquial. Els cronistes asseguren que a l’altar barroc de Santa Marina que es va cremar durant la Guerra Civil existien dues representacions del dip. En el retaule renaixentista anterior a aquest, recuperat al 2003 i instal•lat a l’església, també poden veure’s dos gossos negres. I així, el recorregut continua fins trobar les 10 figures que hi ha repartides pel nucli.

El projecte del dip ha tingut un gran èxit tant entre els visitants com entre la població local. Per aquest motiu, l’Oficina de Turisme ha elaborat un dossier educatiu on els estudiants treballen la figura del dip.

Continuitat del projecte

ANAV i l’Ajuntament de Pratdip complementaran aquest projecte amb el llançament d’una aplicació via web que reforci la importància de la figura del dip i que, a la vegada, el presenti i el vinculi amb altres elements d’interès patrimonial. Mitjançant aquest element es pretén dinamitzar i generar interactivitat entre els visitants i Pratdip i el seu entorn abans, durant i després de la visita.

Les tres accions concretes d’aquesta actuació són el disseny d’un joc interactiu molt lligat a la primera fase del projecte (de cerca de dips pel municipi), el disseny en tres dimensions d’un dip al Castell i un concurs on-line per a que tots puguin penjar les seves fotografies amb els dips i, per últim, un concurs sobre imatges dels dips.

“Les Històries Naturals” de Joan Perucho

El dip de Pratdip va inspirar al poeta i novel•lista Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) en una de les seves obres més conegudes: “Les Històries Naturals” (1960) tal i com es pot apreciar en el següent extracte:

“…La figura avança devers el llit, com si llisqués, rígida, molt lentament. Passà davant del mirall que, com era d’esperar no reflectí la imatge. De sobte, la calor de la lluna banyà la faç cadavèrica del vampir…”

Tot i que la novel•la és de 1960, l’èxit li va arribar en la dècada dels 80 amb la seva reedició i posterior traducció a més de 15 idiomes. El personatge central d’aquesta novel•la és Antoni de Montpalau, un naturalista liberal, a través del qual la llegenda del vampirisme adquireix forma en una aventura amb tocs d’humor.