La central nuclear Ascó ha dut a terme la primera actuació prevista de sega de macròfits al riu amb l’objectiu d’evitar possibles bloquejos en el sistema de captació d’aigua de la instal·lació. Els treballs, executats per l’empresa SORIGUÉ-ACSA, es van iniciar el passat 6 de juliol i finalitzaran dilluns 17.
Els macròfits són plantes aquàtiques visibles a simple vista la proliferació de les quals pot arribar a provocar el bloqueig de la captació d’aigua del sistema de refrigeració de la central nuclear Ascó. Per aquest motiu, des de l’àrea de Medi Ambient es realitza un estudi mensual de l’estat d’aquestes espècies que en els últims dos anys han conegut un creixement elevat, probablement derivat de la coincidència de diferents factors com la disminució del cabal, que afavoreix que els macròfits arrelin i es desenvolupin, la transparència de l’aigua o la quantitat de nutrients presents en el medi (nitrogen i fòsfor provinents de l’agricultura).
Concretament l’àmbit d’estudi, així com objecte d’actuació, és el tram que va des de la central hidroelèctrica de Flix fins a l’assut d’Ascó, on aquests dies s’està duent a terme la primera sega prevista per a aquest 2023, amb l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Després de la realització d’aquests treballs, fent servir imatges captades amb dron, es comprovarà l’efectivitat de la sega així com la valoració de la superfície coberta per macròfits.
La segona actuació prevista es durà a terme del 12 al 22 de setembre.