La Unitat Militar d’Emergències participa en un exercici conjunt d’entrenament a la central nuclear Ascó

El Grup d’Intervenció en Emergències Tecnològiques i Mediambientals de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i l’organització de resposta d’ANAV a la central nuclear Ascó han realitzat avui un exercici conjunt de formació i de coordinació de capacitats per mantenir-ne una òptima preparació en cas de requerir-ho la planta.

CN Ascó ha acollit diverses pràctiques en què hipotèticament se sol·licitaria la col·laboració de la UME, que s’ha desplaçat durant tota aquesta setmana a la central amb 140 efectius i 40 vehicles. Durant aquestes, s’han comprovat, entre d’altres, les capacitats de reconeixement radiològic de zones contaminades en suport al Pla de Vigilància Radiològic en Emergències (PVRE) de la central, l’extinció d’incendis exteriors integrats amb el personal de protecció contra incendis de CN Ascó, el suport als equips d’emergència en el rescat de víctimes per a la posterior evacuació terrestre i aèria i el control dosimètric del personal intervinent.

L’operatiu de la UME desplaçat a CN Ascó compta amb vehicles lleugers de reconeixement, vehicles d’intervenció en àrees contaminades, un centre de comandament, estacions de transmissions i vehicles lleugers, a més d’helicòpters per al reconeixement i trasllat de persones i equips. També s’han desplegat mitjans específics d’intervenció en emergències de caràcter nuclear, radiològic, biològic i químic (NRBQ) com el robot Telemax Pro.

L’exercici ha estat seguit a l’emplaçament per diferents representants institucionals i comandaments militars que han tingut ocasió de conèixer les instal·lacions i equips de què disposa la central per fer front a emergències. D’aquesta manera, han visitat el Centre Alternatiu de Gestió de l’Emergència (CAGE) i el magatzem segur, instal·lacions que les centrals nuclears espanyoles han incorporat fruit de les lliçons apreses després del succés causat el 2011 a la central nuclear de Fukushima pel sisme d’intensitat 9.0 i conseqüent tsunami a la costa nord-oest del Japó el 2011. El CAGE permet, en cas que sigui necessari, disposar d’una sala de coordinació, equips mèdics i de protecció radiològica i allotjament per als professionals que estarien actuant a la instal·lació.

La Unitat Militar d’Emergència (UME) i el conjunt de les centrals nuclears espanyoles disposen des del 2013 d’un protocol de col·laboració per a la preparació de la UME amb vista a la seva intervenció eventual en situacions d’emergència. Es tracta d’una millora que reforça els alts estàndards de seguretat de les centrals nuclears davant de tot tipus d’escenaris d’emergència, fins i tot aquells que puguin anar més enllà del que preveuen el disseny d’aquestes instal·lacions. Aquest protocol de col·laboració estableix exercicis periòdics com els d’aquesta setmana a Ascó destinats a garantir que els efectius de la UME disposen del coneixement necessari per poder donar suport si cal.